En renku i BlåEld

Tidskriften BlåEld ges ut av Svenska haikusällskapet två gånger per år och i det senaste numret representeras jag av två kortdikter som ingår i en renku. En renku är en form av japansk kedjevers som skrivs enligt specifika mönster som bland annat styrs av årstider. I samband med Tranås at the Fringe festivalen förra sommaren, dvs 2022 deltog jag i en workshop som leddes av Sten Svensson. Vi hann inte skriva klart vår renku där och då utan fullföljde uppdraget via mejlkorrespondens under hösten och vintern. En renku behöver tid och omsorg eftersom varje vers bygger på föregående samtidigt som den inte får vara en alltför tydlig fortsättning men ändå måste följa årstidsschemat plus inslag av referenser som vid detta tillfälle skulle relatera till kärlek, måne och blomning. Varannan strof är en trerading och varannan strof en tvårading. Traditionell renku innehåller historiskt sett fler verser så tolvtonsrenkun som vi valde att utgå ifrån har enligt det Sten skriver i Blåeld troligtvis vuxit fram för att få plats i den nutida människans livspussel.

Renkun I dunklet inleddes av Sten Svensson som också har guidat oss genom hela skrivandeprocessen och nu när vår tolvstonsrenku blev klar så publicerades den i Svenska haikusällskapets tidskrift BlåEld (#16 2023). Tack till Sten som guidat oss genom denna renku och som skickat in den till Svenska haikusällskapets tidskrift BlåEld där den nu går att läsa. Vill du ta del av vår renku så finns den även att läsa på fotografiet nedan.

Allt gott och fortsatt fina sommardagar!

Christina Karlsson

10 svar på ”En renku i BlåEld

  • Relativt nytt för mig också, sedan jag började intressera mig för haikudikter så upptäcker jag bara nya varianter hela tiden och börjar dessutom bli nyfiken på att resa till Japan för att lära mig ännu mer.

   Må gott!

  • Specialkunskap för haikuskribenter, men nya kunskaper kan komma till användning när man minst anar det 🙂

 1. Vad roligt att läsa mer om renku. Har hört begreppet och endast flyktigt haft en aning om det. Men nu vet jag mer. Tack, för det.
  Jätteroligt med publiceringen. Grattis!

  • Tack, det finns så många olika begrepp och varianter inom haiku och kanske är det det som gör det så intressant att hålla på med 🙂
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *