Haiku som mindfulness

En bok jag varmt kan rekommendera är Carita Forslunds Haiku som mindfulness (Tala om 2019). Det här är en handbok för alla som vill finna balans i tillvaron, alla som söker strategier för att stanna upp i nuet och reflektera över det det där lilla i omgivningen som kan få oss att må bättre. Det är en bok för dig som vill komma igång med ditt skrivande eller som bara söker strategier för att utveckla ditt haikuskrivande. Poeten Carita Forslund delar med sig av egna erfarenheter kring mötet mellan mindfulness och haiku.

” Grundläggande i haiku är känsligheten för det märkvärdiga i det vardagliga. Dikten lyfter fram sådant som kanske vanligtvis går oss förbi.” (utdrag sida 17)

Boken är lättläst, informativ och språket vackert. Korta kapitel varieras med enstaka exempel på välkomponerade haikudikter skrivna av poeten själv. Boken är relativt kort med sina 49 sidor, den går snabbt att läsa och kan som sagt absolut användas som en handbok för den som vill utveckla sin förmåga att stanna upp i nuet, reflektera, bli lite mer mindfulness och samtidigt lära sig att komponera sina egna haikudikter.

”du trötta måne

trilla inte ner

från tallens topp”

(haikudikt av Carita Forslund sida 42)

Jag tänker mig att den här boken skulle kunna användas även av dig som inte brukar skriva dikter, utan som bara vill utveckla din förmåga att stanna upp och reflektera. Jag tänker också att den kan vara intressant för lärare som vill få inspiration till att lyfta in lite mer diktskrivande i undervisningen, samtidigt som eleverna får möjlighet att stanna upp och reflektera. Jag gillar boken, blev glad av att läsa den och kommer troligtvis att återkomma till den fler gånger.

Hur ser din relation till mindfulness och medveten närvaro ut? Är det något du brukar fundera på?

Allt gott!

Christina Karlsson

12 svar på ”Haiku som mindfulness

 1. Det låter som en bra bok och även en bok som skulle kunna användas i undervisningen. Dikter ingår ju i kunskapskraven redan i åk 6 och dyker alltid upp på nationella proven så eleverna behöver läsa även sådana men också skriva egna. Inte alltid helt lätt.

  Önskar en fin måndag!

  • Den är fantastisk! Liten och anspråkslös utanpå men mycket informativ med en fin avvägning av korta kapitel som varvas med diktexempel.
   Fin måndag! Kram

 2. Ja alla behöver vi nog stanna upp ibland och reflektera över tillvaron! Låter som en bra och lagom tjock liten bok!
  Och du . . . vi får hoppas att månen håller sig kvar där uppe! 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram

  • Ja, för mig har haikun betytt mycket så jag tror absolut att många fler skulle kunna dra nytta av haiku som mindfullness.
   Och vad gäller månen, jag såg den igår så nog håller den sig uppe 😉

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *