Nordens Paris i Stockholm

Nordens Paris är en utställning som visas på Nordiska museet i Stockholm. Det är en utställning som har samlat kreationer från det franska 1900-talets damskrädderi på NK i Stockholm, närmare bestämt 1902 – 1966. En utställning som förflyttar besökaren till haute couturens gyllene era och som får en att längta efter och drömma om glamorösa bjudningar och fester bara för möjligheten att få klä sig i utsökta haute couture drömmar.

Vi var där för att samla inspiration och med mig hem köpte jag denna utsökta utställningsbok som numera pryder bordet i vårt vardagsrum/salong (Nordens Paris, Stiftelsen Nordiska museet och Susanna Strömquist 2021). Älskar den här typen av utställningsböcker som inte bara är bildande utan också är en estetiskt tilltalande fröjd för ögat.

Utställningen är som en hyllning till förstklassigt hantverk och består av rum efter rum som dignar av smakfulla kreationer från 1900-talets era. Var en en av dräkterna är unika på sitt eget sätt.

Till vänster en blommig aftonklänning ca 1930-tal. I mitten en dräktjacka av sidenrips dekorerad med snoddblommor och stråpärlsbroderier, 1946. Till höger baksidan av en cremefärgad aftonklämning 1930-tal.
Tvådelad spets- och tyllklänning med korsetterat liv, 1904. Dekorerad svarta sammetsband och gnistrande paljetter i guld och svart.
Originalmodell från Paris. Visades på NK:s Franska hösten 1925.
Paul Poiret-influerad klänning med empirskuren tunika broderad med skimrande pärlor och paljetter över vadkort kjol, 1913.

Med tanke på att jag själv är född på 1900-talet så känns det speciellt att besöka en utställning med fokus på 1900-talet dräkter, även om dräkterna som visas härstammar från tiden före min födelse. När man är mitt uppe i en tidsperiod tänker man oftast inte på vad som utmärker dess specifika stil och vad som bevaras för eftervärlden. I efterhand verkar detaljerna och förändringarna alltid lika fascinerande.

Vad tänker du om nutidens mode? Kolla in din garderob och klura på vilken stil, färg, form eller vilket klädesplagg du tycker representerar vår tid, dvs året 2022 tydligast?

Har du någon favoritepok från 1900-talet? Skriv gärna och berätta.

Allt gott!

Christina Karlsson

18 svar på ”Nordens Paris i Stockholm

 1. En extra kul utställning om en gillar kläder tänker jag 🙂 Men jag som inte alls gillar kläder tycker ändå det var roligt att få se variationen genom tiderna. Jag har bara kläder för att inte frysa och för att slippa vara naken. Så min garderob är inget som styrs av mode utan endast av behov. Kläderna ska vara sköna. Och jag har samma kläder i många dagar så länge de är rena. Min minimalism är väldigt tydlig bland kläderna, där har jag lättast att rensa bort.

  • Naket låter kallt så där är vi enliga 😉 Behov och skönt låter sunt. Kläder vill man ha av många olika skäl. Jag gillar kläder men försöker att satsa på kvalitet och hållbarhet – är inte alls förtjust i slit och släng koncept så mina kläder varar oftast i många år. Fick mig en tankeställare när jag insåg att jag haft samma finklänning på flera poesiläsningar….inte mycket till variation på bilderna – bara åren som går 🙂
   Må gott!

  • Ja, den var fantastisk och jag är så glad att vi kom iväg till Stockholm och fick se den. Så mycket inspiration och hantverksglädje i de där kläderna 🙂

   Allt gott! Kram

 2. Vad roligt att du sett utställningen. Jag besökte den i början av december och tyckte om den- Min väninna som haf var här med har en bror som är/var fotograf och heter Bo Appeltoft. Han har tagit många av bilderna.
  Just NK:s franska har jag besökt ett par gånger med mamma som beställde några plagg här, bl.a. en aftonklänning. Verkligen vackra plagg som var som konstverk-
  Mycket av nutidens mode ogillar jag verkligen. Varför ska man gå i trasiga kläder och betala dyrt för det.
  Kram!

  • Å, vad du varit med om mycket. Att beställa aftonklänningar på NK och en mamma som lärde dig att dansa Charleston – det låter spännande. Om jag minns rätt så bloggade du om utställningen när du hade varit där? Den var absolut sevärd och värd att mil vi reste för att komma dit och kolla in underverken. Så mycket inspiration och hantverksskicklighet.
   Allt gott! Kramar

  • Bor du i närheten så ta dig dit vetja 😉 Så mycket inspiration och underbara kläder att man skulle vilja tillbringa en natt på museet bara för att pröva kreationerna 🙂
   Allt gott! Kram

 3. Vilken intressant utställning. Utställningsboken hade ett väldigt vackert omslag, perfekt att inreda med.
  Jag tänker ibland tillbaka på modet när jag växte upp och började bli medveten om trender. Slutet på 90-talet med det tighta ”tatuering”-halsbandet runt halsen, en ärmlös top över t-shirt, platåskorna och Adidas-byxorna med vita ränder längs benen. Det är intressant att se hur stilen förändras, och återkommer.

  • Ja. Boken är verkligen ett dekorativt inslag på mitt vardagsrumsbord. Vad gäller 90-talets mode så nog skiljer det en hel del mellan adidasbrallor och festkreationer och det är just det som är fantastiskt – att varje tid har sina kännetecken och egenskaper.
   Kläderna säger en hel del om sin tid.

   Allt gott!

  • Ja, man kan inte annat än bli exalterad, hänförd och nostalgisk av dessa kreationer. Helt underbara klänningar 🙂

   Allt gott och fin helg!

 4. Vilken utställning, den hade jag gärna besökt. Och kan tänka mig att boken är fantastisk. Var på en utställning 2011 på Malmö museum då de ställde ut couteur från 20 talet,vilket passade in på mitt festtema för min 40 års fest. jag älskar ju 20-30 talets design med jugend stilen. Jag tyckte de hade stil och klass på den stilen.

  • Å, så du är också ett 20-talsfan 🙂 Jag älskar stilen och många andra stilar också för den delen men det glada 20-talet är så speciellt på något vis 🙂 Vad kul att du hade 20-talstema på din 40-årsfest. Vi hade nyligen ett inflyttningspartaj med 20-talstema och det var lika kul att förbereda som att uppleva själva festen 🙂
   Allt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *