Ett Skimmer av poesi

Skimmer (2022 Svenska Haikusällskapet)

Nu när hösten har anlänt med mörker och kyla känns det otroligt mysigt att tända ljus och gosa in sig i en varm filt tillsammans med en kopp te och en underhållande bok. Hemma hos mig har antologin Skimmer en given plats på vardagsrumsbordet. När jag kommer hem på kvällarna är jag oftast inte bara trött utan många gånger rent av utmattad och då känns det avkopplande att sätta sig i soffan, landa i en vacker diktbok och känna hur hela världen börjar skimra.

Nu har jag ju redan läst alla dikterna i den här boken och det är just det som är så fint med bra dikter att de tål att läsas om och om igen. En haikudikt är väldigt kort men kan ändå innehålla så mycket stoff att den tål att läsas, tolkas och bearbetas flera gånger. En annan infallsvinkel är att olika dikter talar till en olika dagar och det gör att jag ständigt upptäcker nya godbitar.

Jag blir dessutom varm i hjärtat av vara en av de 38 poeter som representeras med vardera tre dikter i Skimmer (2022 Svenska Haikusällskapet).

”fjärrlektion

utanför fönstret

betar hjortarna”

Dikten på bilden ovanför är skriven av mig, och tolkad/målad i haigaform av den rumänske konstnären Ion Codrescu. Den här dikten skrevs under pandemin i samband med att undervisningen skedde hemifrån. Vi hade nyligt flyttat in i huset där vi numera bor och jag satt oftast i vardagsrummet och undervisade. Bordet belamrades av jobbgrejor och all kommunikation med elever skedde i realtid (dvs fjärrlektion) via classroom på datorskärmen. Somliga dagar blev det extremt mycket stillasittande skärmtid och det hände att jag längtansfullt tittade ut genom fönstret och fascinerades av naturen där vi bor. Första gången jag fick syn på ett gäng hjortar som stannande till och betade på fältet utanför blev jag alldeles varm inombords och jag tycker fortfarande att det känns både exotiskt och sagolikt att bo så nära naturen. Upplevelsen landade i en haikudikt som så småningom publicerades i Svenska Haikusällskapets antologi.

Vi är 38 poeter som representeras och om ni vill kika närmare på vilka vi är kan ni kolla in namnen på fotografierna nedan.

Idag är det fredag och jag ska strax gå ut i ateljén och försöka få till en illustration till omslaget på min nästa haikusamling.

Tack alla ni som kikar in här! Ta väl hand om er!

Christina Karlsson

12 svar på ”Ett Skimmer av poesi

  • Led-lampor går ju bra det med, men jag gillar levande ljus. Idag är det städdag här hos mig och jag har tänt massor av ljus och det är så mysig kontrast till det ruggiga vädret utanför.
   Tack för länken – den ska jag lyssna på.

   Ha en underbar helg!

 1. Kan ta till mig känslan som du beskriver Att slå sig ner med en bok eller en ditksamling och rensa huvudet från dagens jobb. Just levande ljus ger ju också en stämning som som kan fylla rummet och ge en speciell känsla.
  Tyckte mycket om dikten och illustrationen till den. Så fin
  Önskar dig en skön kväll och en fin söndag.
  Kram

  • Tack, vad fint att du gillar min dikt. Levande ljus är en riktig stämningshöjare…

   Ha en fin söndag!
   Kram

 2. Jag har inte fastnat för dikter. Men tror nog att jag skulle gilla det om jag provade. Älskar att läsa sångtexter, men gör det alldeles för sällan också. Det finns så mycket jag vill göra. Så få ord och ändå så fylld av innehåll, intressant är din dikt! Älskar också levande ljus.

  • Sångtexter gillas här också. Jag lyssnar ofta på musik och brukar leta upp sångtexten i de fall där man inte hör var som sjungs.
   Fint att du gillade min dikt 🙂
   Allt gott!

 3. Blev tydligen något fel med min tidigare kommentar för den kom inte med!
  Försöker igen!
  Måste vara kul att få sina dikter publicerade. . . Stort Grattis! 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram

  • Ja, verkligen. Visst tål dikter att läsas om igen och ibland tar det ju tid att förstå/tolka innehållet.
   Kram och fin helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *