Cikada

Den här fina boken har jag mina goda vänner, Stina och Joakim att tacka för. Jag tittade till deras katt när de var bortresta och som tack-gåva fick jag inte bara en bok utan även en möjlighet att återupptäcka Harry Martinssons dikter.

Cikada är namnet på diktsamlingen från 1953. Boken är utgiven av Albert Bonniers förlag och skriven av vår folkkära författare och nobelpristagare, Harry Martinsson. Dikterna skildrar skönheten i naturen på ett alldeles särskilt sätt. Språket är så vackert att läsningen tidvis blir som en religiös uppenbarelse. Lyssna bara på hur vackert han skildrar gräset i Sommaren ”Gräset snärjde sig samman föll i varandras armar, började sammanflätas till valv som dolde bäcken….”

Det känns så självklart och naturligt att läsa hur gräset faller i varandras armar och jag går ut till gräset, betraktar de gröna stråna och funderar på varför jag aldrig tänkt i den liknelsen förut. Poesin öppnar upp för att se livet bakom fasaden och för att se livet från den ljusa sidan. Världen och vardagen blir så mycket vackrare och mer levande när man läser poesi och det är som om poesin får mig att skapa en buffert av erfarenheter och referenser att ösa ur när den grå vardagen gör sig påmind.

Cikada är en helt underbar diktsamling <3

Vad tänker du om Harry Martinsson, eller rent allmänt om poesi överhuvudtaget?

Må gott och njut av dagarna som passerar!

Christina Karlsson

10 svar på ”Cikada

 1. Underbart att få Harry M så här serverad en måndag morgon. De raderna som fick dig att titta närmare på grässtrån är mycket vackra. Jag föll för – Från grodd till frö var hon på flykt med röda vallmovingar. Allt är förgängligt så njut i stunden. Tack för de fina raderna på min blogg. Boken Leka & Skapa & och Läsa av hjärtans lust finns att beställa på Bokus bl.a. Förstår av din blogg att leka, skapa och läsa är viktigt för dig.

  • ”På flykt med röda vallmovingar” så vackert beskrivet…
   Har letat fram din bok på Bokus och det ser ut att vara något för mig, man blir aldrig för gammal för att leka 🙂
   Må gott!

 2. denna har jag oläst i bokhyllan, tack för påminnelse, har nyss läst Midsommardalen (1937) Harry Martinson och Svärmare och harkrank som vi pratade om i min digitala bokcirkel, Martinson är bra sommarläsning, hans naturbeskrivningar.

  • Vad fint att den finns i din bokhylla…Den fick mig taggad på att läsa med Martinsson men jag har inte fler av hans böcker så jag får gå till biblioteket eller bokhandeln 🙂

 3. Jag gillar poesi men läser det alltför lite. Läsa böcker har jag inte fastnat för riktigt men av detta inlägg blir jag nyfiken på att göra ett försök. Må gott!

  • Den boken du tänker på tror jag inte att jag känner till men det låter intressant. Må gott!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *