Nordens Paris i Stockholm

Nordens Paris är en utställning som visas på Nordiska museet i Stockholm. Det är en utställning som har samlat kreationer från det franska 1900-talets damskrädderi på NK i Stockholm, närmare bestämt 1902 – 1966. En utställning som förflyttar besökaren till haute couturens gyllene era och som får en att längta efter och drömma om glamorösa bjudningar och fester bara för möjligheten att få klä sig i utsökta haute couture drömmar.

Vi var där för att samla inspiration och med mig hem köpte jag denna utsökta utställningsbok som numera pryder bordet i vårt vardagsrum/salong (Nordens Paris, Stiftelsen Nordiska museet och Susanna Strömquist 2021). Älskar den här typen av utställningsböcker som inte bara är bildande utan också är en estetiskt tilltalande fröjd för ögat.

Utställningen är som en hyllning till förstklassigt hantverk och består av rum efter rum som dignar av smakfulla kreationer från 1900-talets era. Var en en av dräkterna är unika på sitt eget sätt.

Till vänster en blommig aftonklänning ca 1930-tal. I mitten en dräktjacka av sidenrips dekorerad med snoddblommor och stråpärlsbroderier, 1946. Till höger baksidan av en cremefärgad aftonklämning 1930-tal.
Tvådelad spets- och tyllklänning med korsetterat liv, 1904. Dekorerad svarta sammetsband och gnistrande paljetter i guld och svart.
Originalmodell från Paris. Visades på NK:s Franska hösten 1925.
Paul Poiret-influerad klänning med empirskuren tunika broderad med skimrande pärlor och paljetter över vadkort kjol, 1913.

Med tanke på att jag själv är född på 1900-talet så känns det speciellt att besöka en utställning med fokus på 1900-talet dräkter, även om dräkterna som visas härstammar från tiden före min födelse. När man är mitt uppe i en tidsperiod tänker man oftast inte på vad som utmärker dess specifika stil och vad som bevaras för eftervärlden. I efterhand verkar detaljerna och förändringarna alltid lika fascinerande.

Vad tänker du om nutidens mode? Kolla in din garderob och klura på vilken stil, färg, form eller vilket klädesplagg du tycker representerar vår tid, dvs året 2022 tydligast?

Har du någon favoritepok från 1900-talet? Skriv gärna och berätta.

Allt gott!

Christina Karlsson

1920-talsfest i sikte

Det är så himla kul att förbereda en 20-talsfest! Den här veckan är vi i full färd med att städa, förbereda mat och dukning, låna hem bord och stolar så att det räcker till alla gäster, resa partytält, komponera spellista med musik, sånghäfte, pröva våra outfits och träna oss på att dansa charleston. Dansen, ja den går väl lite sisådär och vi skulle nog behöva öva ett bra tag till men roligt har vi. Jag har till och med klippt av mitt långa hår för att få till en tidsenlig page. Den stora festdagen närmar sig och trots all vår flit så är det en hel del saker kvar som ska fixas. Det har varit kanonväder hela veckan tills igårkväll då började det regna så nu håller vi tummarna för att det ska regna klart under dagen så att det blir fint i god tid till vårt partaj. Regnet behövs ju det också men på vår festdag vill vi att det ska vara vindstilla och solsken så må väder- och festgudarna vara med oss.

Allt gott!

Christina Karlsson

Swedish Grace

Känslan av en utställning stannar kvar längre när man har tillgång till en utställningsbok. Jag köpte nyligen med mig Nationalmuseums, Swedish Grace, Konst och design i 1920-talets Sverige (2022). I skrivande stund är jag i full färd med att arrangera en fest med 1920-talstema så nu när det pågår en utställning om Swedish Grace på Nationalmuseum i Stockholm passade det utmärkt att åka dit och inspireras.

Swedish Grace är stil inom svensk konst och design från 1920-talet. Formspråket kännetecknas av en stram elegans, skapad genom ytmässig dekor på enkla former med släta ytor. Föremålen var ofta tillverkade av exklusiva material och i komplicerade hantverkstekniker.

Två av de första föremålen man möter när man går in i utställningen är Eric Grates Bergslagsurna och Einar Forseths takmosaik Helios på himlavalvet (1923).

Längre in i utställningen möter man Tyra Lundgrens porträtt av Estrid Ericson (1924). Estrid Ericson startade inredningsfirman Svenskt tenn 1924 där hon sålde samtida design. Estrid Ericson värnade om hantverkskvaliteten och menade att tennet måste bearbetas för hand.

Utställningen erbjöd massor av inspiration och fördjupade kunskaper om 1920-talets konst och design. Den var även så pass omfattande att ett besök på några timmar känns lite för kort och just därför är det så fint med en bok. Tack vare boken har jag möjlighet att befästa och återuppleva intrycken från den eminenta Swedish Grace på Nationalmuseum.

Vad förknippar du med 1920-talet?

Allt gott!

Christina Karlsson